Kennel Fireboy's


Cavalier kingcharlesinSpanieli


Hieman Historiaa :
Cavalier kingcharlesinspanieli (tuttavallisesti cavalier) polveutuu eurooppalaisista kääpiöspanieleista, joista kerrottiin jo 1400-luvulla. Englannissa näitä pikku spanieleita ruvettiin systemaattisesti jalostamaan 1600-luvulla tuloksena cavalier kingcharlesinspanieli ja king charlesinspanieli, joka on hieman pienempi, pyöreäpäinen, lyttykuonoinen koira.
Kerrotaan mm. että Maria Stuart 1500-luvun puolessa välissä olisi suosinut cavalieria ja tietysti kuninkaat Kaarle I ja Kaarle II harrastivat niitä. Kuningas Kaarle II:n (Charles II, 1660-85) mukaan rotu onkin saanut nimensä.
Suomeen rotu tuli 1950-luvulla ja nykyään se on erittäin suosittu seurakoirana. Cavalier on erittäin reipas ja iloinen. Se on iso koira pienessä pakkauksessa.

Cavalier Rotuna:
Cavalier on vilkas, ystävällinen ja erittäin seurallinen pieni koira. Se on hyvin liikkuvainen ja sopii mainiosti esim. lenkkeilykaveriksi. Cavalierit ovat menestyneet hyvin myös agility-radoilla, ja TOKO (tottelevaisuuskoulutus) sopii niille erittäin hyvin. Näppärän kokonsa vuoksi sitä on helppo kuljettaa mukana, se on sopeutuvainen ja tottuu nopeasti uusiin tilanteisiin.

Aikuinen koira painaa 5-8 kg rotumääritelmän mukaan, mutta käytännössä hieman enemmän ja se on n. 30 cm korkea. Pää on erittäin vaikuttava suurine lempeine silmineen. Korvat ovat pitkulaiset, runsaskarvaiset. Koiran runko on lyhyehkö ja kylkiluut kaarevat. Cavalier on normaali terverakenteinen, hyvinliikkuva koira. Turkki on silkinpehmeä ja korvissa, raajoissa, rungon alla ja hännässä on runsaat hapsut. Turkki on laadultaan helppohoitoinen eikä sitä trimmata. Se kaipaa kampaamista pari kertaa viikossa. Värejä tai väriyhdistelmiä on neljä: blenheim, joka on punavalkoinen, tricolour, joka on musta-valkoinen punaisin merkein, ruby on kokonaan punainen ja black & tan musta punaisin merkein

Rotumääritelmä :

Alkuperämaa: Iso - Britannia
Yleisvaikutelma: Toimelias. viehkeä, tasapainoinen, ilme lempeä.
Ominaispiirteet: Reipas, lempeä, ehdottoman peloton.
Luonne: Iloinen, ystävällinen, ei agressiivinen eikä hermostunut.
Pää: Kallo miltei tasainen korvien välistä. Otsapenger loiva. Kuonon pituus n. 3,8 cm. Sieraimet mustat ja hyvin kehittyneet, kirsu musta. Kuono kauniisti kapeneva. Huulet hyvin kehittyneet, ei riippuvat. Kuono-osa silmien alapuolelta hyvin täyteläinen. Taipumus suippokuonoisuuteen ei toivottu.
Silmät: Suuret, tummat, pyöreät, eivät ulkonevat, kaukana toisistaan.
Korvat: Pitkät, korkealle kiinnittyneet, runsashapsuiset.
Purenta: Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta. Vahvat leuat.
Kaula: Keskipitkä, niska hieman kaartuva.
Eturaajat: Kohtalainen eturinta, viistot lavat. Suorat keskivahvat eturaajat.
Runko: Tiivis, kylkiluut hyvin kaareutuvat. Selkä suora.
Takaraajat: Keskivahva luusto, hyvät polvikulmaukset, ei taipumusta pihtikintereisyyteen tai länkisäärisyyteen.
Käpälät: Tiiviit, päkiät paksut, varpaat hapsuiset.
Häntä: Hyvin kiinnittynyt, iloisesti kannettu, muttei koskaan paljon selkälinjan yläpuolella.
Liikkeet: Vapaat, tyylikkäät, voimakkaat takaliikkeet. Etu- ja takaraajojen liikkeet yhdensuuntaiset niin edestä kuin takaa.
Karvapeite: Pitkä, silkkinen, ei kihara. Hieman laineikkuutta sallitaan. Runsaasti hapsuja. Turkkia ei trimmata lainkaan.
Väri: Hyväksyttäviä värejä ovat:
Black & tan: Korpinmusta, punaruskeat merkit silmien yläpuolella, poskissa, korvanlehden sisäpuolella, eturinnassa, raajoissa ja hännän alapuolella. Punaruskean värin tulisi olla kirkas. Valkoiset merkit eivät toivottuja.
Ruby: Yksivärinen, syvän punainen. Valkoiset merkit eivät kovin toivottuja.
Blenheim: Selvästi rikkonaiset syvän kastanjanruskeat merkit helmenvalkealla pohjalla.
Merkit päässä ovat symmetriset siten, että korvien väliin jää tilaa toivotulle vinoneliölle tai täplälle. ( Rodun ainutlaatuinen erityispiire. )
Tricolour: Musta ja valkoinen, selvästi rikkonaiset.
Punaruskeat merkit sillmien yläpuolella, poskissa, korvalehtien sisäpuolella, raajojen sisäpuolella ja hännän alapuolella.
Koko: Paino 5,4 - 8,2 kg välillä. Pieni, sopusuhtainen koira näiden painorajojen välillä toivottava.
Virheet: Kaikki poikkeamat rotumääritelmästä suhteutettuna virheen vakavuuteen

Kenelle Cavalier sopii
Cavalier sopii niille, jotka haluavat pienikokoisen, kaikille yhtä ystävällisen, reippaan ja erittäin seurallisen koiran. Jos käy päivätyössä, voi varautua siihen, että saa viettää vapaa-aikansa tiiviisti sen kanssa ja silloin toinen cavalier seuraksi on hyvä ratkaisu. Cavalier sopii myös lapsiperheisiin, kunhan aikuiset valvovat, että koira saa nukkua ja olla rauhassa aina kun se itse haluaa.
Cavalier EI sovi pihakoiraksi, ei vahtikoiraksi eikä suojelukoiraksi. Se kaipaa seuraa ja ystävällistä huolenpitoa. Se on erittäin lempeäluonteinen eikä kestä kovia

Cavalierin terveydestä
Cavalier kingcharlesinspanieli kuuluu PEVISA-ohjelmaan Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla polvitutkimuslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto sekä sydämen kuuntelutulos. Silmätarkastuslausunto ei astutushetkellä saa olla 36 kk vanhempi eikä sydämen kuuntelutulos astutushetkellä 12 kk vanhempi

Sydänvika
Rodussa esiintyvä vakava perinnöllinen sairaus on krooninen sydänläpän degeneraatio, endokardioosi. Tyypillistä sairaudelle on, että sydämen eteisen ja kammion välisissä sydänläpissä tapahtuu sairaalloisia muutoksia nuorimmillaan 1,5 - 2 vuoden iässä. Tämä johtaa myöhemmin sydämen vajaatoiminnan kehittymiseen.

Polvilumpioiden sijaaltameno
Polvet tutkitaan perinnöllisen polvilumpion sijoiltaanmenon, patella luksaation varalta. Rodussa esiintyy lievempiä asteita jonkin verra

Silmäsairaudet
Silmät tutkitaan PRA:n (hitaasti etenevä verkkokalvon surkastuma), HC:n (perinnöllinen harmaakaihi) ja RD:n (verkkokalvon poimuttuminen) osalta. RD-lausunnon saanut koira hyväksytään jalostukseen.

Näiden lisäksi on mahdollisuus ja toivottavaa testauttaa koirat dna testein Episodic Falling-, curly coat- ja kuivasilmäisyysgeenien johdosta, sekä mageneeti kuvauttaa koiriaan Syringomyelian varalta..
näistä sairauksista kerrotaan enemmän esimerkiksi rotumme yhdistyksen sivulta kohdassa terveys.

Lähde : Suomen Kennelliitto + Suomen Cavalier Kingcharlesinspanieli yhdistys